Ak pôjdete nakupovať potraviny a zájdete do uličky s mliečnymi výrobkami vyberajúc ten najlepší produkt pre zdravie, rozhodovanie môže byť mätúce.  Niet divu, že toľko ľudí nevie, či by sa mali rozhodnúť pri výbere pre maslo alebo margarín, keď pred niekoľkými rokmi sa začali šíriť informácie, že maslo už radšej nie. Túto neistotu spôsobil rozmach margarínov na báze rastlinných olejov, k čomu  k zvýšeniu popularity prispel aj fakt  ako lekári začali varovať pacientov o nebezpečenstve nasýtených tukov a odporúčanie, že margarín by bol bezpečnejšou alternatívou pri ochoreniach srdca.


A preto je čas vniesť trochu viac svetla a poukázať na fakty, o ktorých ste asi nevedeli. Možno ste už niekde zaregistrovali informáciu, že margarín je umelým produktom pochádzajúcim možno aj z  z ropy. A preto je potrebné upraviť tento zmätok a poukázať,  prečo by ste sa mali vyhýbať konzumácii určitým rastlinným olejom alebo margarínom.

 

Čo sú rastlinné oleje / margarín?

Rastlinné oleje a margaríny, vyrobené z týchto olejov  sú oleje získané zo semien ako repka olejná,  sójové bôby, kukurica, a podobne. Tieto druhy olejov boli prakticky neexistujúce v našej strave až do začiatku minulého storočia, keď sa objavili nové extrakčné  chemické procesy, ktoré umožnili tieto oleje extrahovať. Tieto chemicky extrahované a upravované oleje sa tak  stávajú jedni z najviac chemicky upravených potravín v našej strave napriek tomu, že sú propagované ako zdravé. Druhým dôležitým faktom je, že tieto rastlinné oleje sú vyrábané z plodín, ktoré boli silne chemicky ošetrené.

Rastlinné oleje sa nachádzajú  prakticky vo všetkých spracovaných potravinách, od dresingových zálievok, majonéz či cukroviniek.

 

Ako sú rastlinné oleje vyrábané

Podľa použitého technologického procesu oleje môžu byť vyrábané  lisovaním alebo extrakciou.

a) Extrakcia - rafinované oleje – sa získavajú extrakciou za využitia vysokých teplôt a organických rozpúšťadiel. Takto vyrobené oleje sú síce lacnejšie, z dôvodu vyšších výnosov z výrobného postupu, no na druhej strane sa tieto oleje  znehodnocujú pri vysokých výrobných teplotách a vzniká množstvo toxických látok.  Tieto látky spolu so zvyškami rozpúšťadiel sa musia odstrániť tzv. rafináciou. Zároveň sa však odstráni aj mnoho nutrične cenných látok, minerálnych a stopových prvkov.

b) Lisovanie -za studena lisované oleje – sa šetrne lisujú zvyčajne pri teplote okolo 35°C max. 50°C. Sú to “živé” potraviny. Obsahujú v oleji rozpustné vitamíny, prítomné v pôvodnej rastlinnej surovine, cenné nenasýtené mastné kyseliny, antioxidanty a ďalšie živiny. Pre chuť oleja sú veľmi dôležité prírodné aromatické látky, ktoré v oleji zostanú pri lisovaní za studena. U týchto olejov je dôležité vedieť, do akej teploty sa majú používať, pretože mastné kyseliny sa za vysokých teplôt ničia a môžu sa premeniť na škodlivé látky.

c) Hydrogenácia - v prípade, že rastlinný olej bude použitý k výrobe margarínu, rastlinný olej musí prejsť ďalším  procesom spracovania zvaný „hydrogenácia“, aby sa olej mohol stať tuhým pri nízkych teplotách. Na rozdiel od nasýtených tukov ako maslo a kokosový olej, rastlinné oleje nie sú prirodzene tuhé pri týchto teplotách a musia byť hydrogenované, aby sa ním dosiahla potrebná konzistencia. Počas tohto procesu hydrogenácie, sa vytvárajú takzvané škodlivé  „trans“ tuky (trans izoméry mastných kyselín ) o ktorých sa dosť veľa hovorí. Ich obsah by mal výrobca uvádzať na obale.

Trans tuky zvyšujú hladinu LDL cholesterolu v krvi, podporujú  rozvoj artériosklerózy a pri konzumácii už malého množstva (niekoľko gramov) prudko zvyšujú riziko infarktu. Stužené rastlinné tuky – margaríny sú jedným z hlavných zdrojov trans tukov.

 

Čo je zlé na rastlinných olejov?

Poďme sa pozrieť na niektoré z najväčších problémov, spojených s konzumáciou  rastlinných olejov:

Tuky prítomné v ľudskom organizme sú zložené predovšetkým  z nasýtených a mononenasýtených tukov, ktoré predstavujú spolu asi 97% všetkých tukov a len približne  3%  tvoria polynenasýtené tuky. Polovicu z polynenasýtených tukov tvoria Omega-3 mastné kyseliny, a táto rovnováha musí  byť v organizme zachovaná. Rastlinné oleje obsahujú až príliš veľké  množstvo polynenasýtených tukov, a ich konzumáciou dochádza  k narušeniu tejto rovnováhy.

Telo potrebuje tuky pre obnovu buniek a produkciu hormónov. Pre tieto procesy, telo potrebuje použiť základné stavebné zložky.  Keď telu dodáme  vysokú koncentráciu polynenasýtených tukov, telo nemá inú možnosť ako začleniť tieto tuky do našich buniek počas bunkovej opravy a tvorby.

Problém je, že polynenasýtené tuky sú veľmi nestabilné a ľahko oxidujú v tele (pokiaľ táto oxidácia už neprebehla pri spracovaní, výrobe tuku alebo pôsobením svetla, počas skladovania  na polici obchodu s potravinami). Tieto oxidované tuky spôsobujú zápaly a mutácie v bunkách.
V bunkách cievnych artérii , tieto mutácie vyvolávajú zápal, ktorý môže upchať tepny. Ak sú tieto tuky začlenené do kožných buniek, ich mutácia spôsobuje rakovinu kože. To je dôvod, prečo ľudia často dostanú najnebezpečnejšie formy rakoviny kože na miestach, ktoré nikdy neboli vystavené slnečnému žiareniu. Ak sú tieto oleje začlenené do buniek reprodukčných tkanív, niektoré štúdie naznačili, že to môže urýchliť problémy, ako je endometrióza a syndróm polycystických vaječníkov. Jednoducho povedané, telo je  zložené z nasýtených a mononenasýtených mastných kyselín, a ich správny pomer je dôležitý  pre optimálne zdravie.

 

Rastlinné oleje obsahujú vysoké množstvo omega-6 mastných kyselín

Ako bolo zistené, telo potrebuje  mať Omega-3 a Omega-6 tuky v rovnováhe, a to najlepšie v pomere 1:1. Väčšina ľudí spotrebuje oveľa väčšie množstvo Omega-6 tukov, čo môže viesť k problémom.

Vedci z Univerzity Western Ontario (článok vydaný Inštitútom Prírodného Liečiteľstva) sledovali účinky desiatich rôznych tukov od nasýtených až po polynenasýtené tuky. Zistili, že nasýtené tuky iniciujú  minimálny počet nádorov, zatiaľ čo omega-6 polynenasýtené tuky stimulujú ich tvorbu  najviac. Tieto zistenia sú vysvetľované faktom, že nasýtené tuky sa nerozkladajú za vzniku voľných radikálov ako je to v prípade polynenasýtených tukov.

V štúdii z toho istého pracoviska u pokusných zvierat, ktoré prijímali stravu s vysokým obsahom polynenasýtených mastných kyselín,  spomaľovalo schopnosť učiť sa najmä v podmienkach stresu, ďalej sa ukázalo, že sú toxické pre pečeň, narušujú celistvosť imunitného systému, potlačujú  fyzický a duševný rast mláďat, zvyšujú hladinu kyseliny močovej v krvi, spôsobujú abnormálne profilov mastných kyselín v tukových tkanivách. Ich vysoký príjem sa spájal s mentálnym úpadkom a poškodením chromozómov a urýchlením starnutia. Nadmerná konzumácia polynenasýtených mastných kyselín sa  spájala s narastajúcim výskytom rakoviny, srdcových ochorení a priberanie na váhe ".

Rovnako nadmerná spotreba rastlinných olejov vedie k vzniku problémov s hormonálnej tvorbe, pretože hormóny sú závislé na niektorých druhoch tukov potrebných na tvorbu hormónov. Rastlinné oleje, upravované hydrogenáciou aby z nich vznikol margarín sú obzvlášť škodlivé.

Vo svetle všetkých týchto informácií ako určiť  aké  oleje sú zdravé a  ktoré nie?  Ešte oveľa dôležitejšia otázka si môžeme položiť, koľko je potrebné konzumovať olejov aby sme boli zdravý?

Oleje a tuky ktorým je potrené sa vyhýbať:

Rastlinné oleje a tuky , ktorým by sme sa mali vyhýbať. Hlavne by sme si mali dávať pozor na: 
Repkový olej, kukuričný olej,  sójový olej, "rastlinný" olej , arašidový olej, olej z hroznových semien, rafinovaný slnečnicový olej,  margaríny, všetky falošné maslá.

 

10 zdravých tukov

Tuky, ktoré môžu byť ľubovoľne konzumované pre optimálne zdravie, sú:

1. Kokosový olej

Kokosový olej obsahuje mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, ktoré sú považované za ľahko stráviteľné a kyselinu laurovú až do obsahu 50%, ktorá má silné antivirotické účinky. Ďalšími veľmi hodnotnými kyselinami sú kyselina myristová, kaprylová, kaprinová a stearová. Spolu tieto kyseliny údajne pôsobia proti vírusom, baktériám a plesniam. Kokosový olej je hviezdou medzi nasýtenými tukmi. Vzhľadom k tomu, že ľudské bunky sú zložené z prevažne z  nasýtených tukov, je dôležité aby sme ich prijímali, čo najviac zo zdravých zdrojov. Kokosový olej neoxiduje ani pri vysokých teplotách (je tepelne asi najodolnejší, rozkladá sa až pri 240 stupňoch),  čo je dobrou voľbou pre varenie a pečenie. Má dobrú prirodzenú hydratačnú schopnosť a možno ho nahradiť za maslo.

Nakoľko neobsahuje skoro žiadne Omega 3 ani Omega 6 mastné kyseliny, je vhodné ho v strave dopĺňať olejmi obsahujúce s obsahom uvedených mastných kyselín.

2. Avokádový olej

Dobrým zdrojom potrebných mononenasýtených tukov. Avokádový olej má chuť po mlieku a preto je skvelý pre prípravu šalátových zálievok.

3. Olivový olej

Dôležité je pripomenúť, že sa pojednáva o za studena lisovanom olivovom oleji, ktorý má vysoký obsah mononenasýtených mastných kyselín a nízky obsah polynenasýtených tukov.  Za studena lisovaný olivový olej má tepelnú odolnosť až do 210°C a preto môže byť použitý pre občasné domáce vyprážanie avšak musí to byť olej, ktorý má obsah mono-nenasýtených kyselín aspoň 75-80 g zo 100g! Pri jeho zahriatí sa síce môže zničiť časť užitočných vitamínov a antioxidantov avšak podstatne menej ako sa ich zničí pri rafinácii oleja. A preto je vhodnejšou alternatívou ako rafinovaný repkový / rafinovaný slnečnicový olej. Olivový olej je skvelý olejom pre šalátové dresingy, domáce majonézy a studené recepty.

4. Semená Chia & Ľanové semienko

Tieto semená obsahujú dostatočné množstvo Omega-3 a sú skvelé ich pridávať do šalátov a koktailov z čerstvého ovocia a zeleni! Ľanový a chia olej sú ľahko poškoditeľné teplom a kyslíkom, rýchlo žltnú a preto sa neodporúča ich užívanie pre teplú kuchyňu.

5. Macadámsky olej a olej z vlašských orechov

Tieto  oleje sú jedny z najobľúbenejších  i keď na druhej strane zas jedny z najdrahších. Sú výborné do šalátových zálievok či majonéz. Obsahujú veľa dobrý pomer mononenasýtených tukov s nízkym obsah polynenasýtených tukov.

6. Orechy

Väčšina druhov orechov (treba si zapamätať, že arašidy nie sú orechy) sú dobrým zdrojom bielkovín a zdravých tukov, a môžu byť konzumované striedmo bez problémov. Orechy tiež obsahujú kyseliny fytovej, takže ich konzumácia v nadbytku môže byť problémom pre zuby a pokiaľ ich vopred nenamočíte.

 

A ešte niečo pre tých, ktorí radi konzumujú živočíšne produkty:

 

7. Kultivované mliečne výrobky (kefír, jogurt a maslo)

Ak ste dennodenným spotrebiteľom mlieka a mliečnych výrobkov, potom sa radšej uistite, že produkty pochádzajú z ekologického zdroja. Kultivované mliečne výrobky sú ďaleko stráviteľnejšie vrátane jogurtu, kefíru, kultivované maslo a syr. Ak sa pripravujú tradičným spôsobom za použitia najlepších surovín, kvalitných ingrediencií tieto potraviny môžu poskytnúť zdravé tuky, vrátane vitamínu D.

8. Vajcia z  chovu sliepok vo voľnom výbehu

Vajcia od sliepok z voľného výbehu obsahujú dôležité vitamíny, zdravé tuky a potrebný cholesterol. Avšak je dôležité sa uistiť, že vajcia pochádzajú od sliepok chovaných v prostredí, s prístupom prirodzenej stravy, ako sú divoké byliny a hmyzu, ktorý je základom pre bohatý obsah omega-3  obsiahnutý predovšetkým v žĺtku.

9. Mäso z voľne pasúceho sa dobytka

Ak sa rozhodnete jesť mäso, tak potom určite siahnite  po mäse,  z voľne pasúceho pôvodu. Hovädzie mäso alebo kurča  z voľného výbehu  môže mať veľmi odlišný nutričný profil ako ich náprotivky vykŕmené z chovných staníc.  Mäso pochádzajúce od zvierat chovaných z voľného výbehu má vyšší obsah živín a zdravé formy nasýtených tukov a dokonca aj omega-3 mastné kyseliny.

10. Ryby z prirodzeného odlovu

Ryby majú prirodzený vysoký obsah omega-3 mastných kyselín,  čím pomáhajú  zlepšiť pomer Omega-3/Omega-6 v tele. Vyhľadávajte predovšetkým zdroje odchytených z voľnej prírody, a vyberajte predovšetkým menšie druhy rýb, čím minimalizujete riziko obsahu ortute

Source Links:

http://wellnessmama.com/...
http://www.westonaprice.org/...
http://www.healingnaturallybybee.com/...

 

Na záver

Neexistuje univerzálny olej alebo tuk , ktorý by spĺňal požadované zdravotné kritéria. Väčšina tepelne odolných olejov neobsahuje skoro žiadne Omega 3 alebo Omega 6 mastné kyseliny, resp. ich má v nevhodnom pomere, čo pri dlhodobej jednostrannej konzumácii môže viesť k ich akútnemu nedostatku v organizme resp. môže viesť k narušeniu rovnováhy v metabolizme tukov. A preto je potrebné oleje resp. tuky vhodne kombinovať. Ak budete uvažovať ako zlepšiť svoj fyzický stav prostredníctvom omega 3 mastných kyselín, oveľa účinnejším prostriedkom ako pomôcť srdcu je siahnuť po komplexom prípravku ARJUNA na báze rastlinných zložiek a potrebných minerálov vyživujúcich srdcový sval a obehový systém. V prípade ak sa predsa len budete rozhodovať či maslo alebo margarín, tak by som odporučil vždy vyberať produkt, ktorý prešiel čo najmenšou technologickou úpravou.